L'exposició que l'Institut Geològic i Cartogràfic de Catalunya ha fet sobre "Paisatges geològics" m'ha decidit a crear aquest blog amb fotografies meves fetes durant les diverses excursions que he fet pel nostre territori.

Litoral

Tot i que al litoral català ja no hi trobem unitats de relleu destacades, no per això deixa de tenir un paisatge que podem considerar d'interès geològic perquè a la línia de costa hi podem trobar l'extrem final d'un massís, una serralada o un delta produït pel desguàs d'un riu.


La Costa Brava a la Punta dels Forcats, prop del Golfet i en el camí de ronda entre Calella de Palafrugell i el Cap Roig. Les roques són granodiorites porfíriques del Carbonífer-Permià (Paleozoic).


Però al Cap de Creus, els materials rocallosos que arriben a la línia de costa són esquists i pissarres del Carbonífer-Permià (Paleozoic).


Mentre que al sud hi trobem calcàries i margues del Cretaci (Mesozoic) fins arran mateix del mar. A la imatge entorns de la cala de l'Àliga en el camí de ronda de l'Ametlla a l'Ampolla.

ELS DELTES I DESEMBOCADURES DE RIUS

Pel que fa als materials més arran de línia de costa, bàsicament són sediments de platja; llims; graves, sorres i lutites; i planes al·luvials.


Desembocadura del Fluvià a Sant Pere Pescador


El delta del Llobregat ha estat força recuperat en els darrers temps i actualment permet l'existència de diverses aus migratòries en el seu curs i en les zones d'aiguamolls recuperades. Més informació a El Llobregat i Consorci del Delta del Llobregat.


El delta de l'Ebre actualment està protegit amb com a parc natural esdevenint un dels més importants d'Europa. Vegeu més informació a Parc Natural del Delta de l'Ebre, a Consorci del Delta de l'Ebre i a l'Ebre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada