L'exposició que l'Institut Geològic i Cartogràfic de Catalunya ha fet sobre "Paisatges geològics" m'ha decidit a crear aquest blog amb fotografies meves fetes durant les diverses excursions que he fet pel nostre territori.

Serralada Transversal


La Serralada Transversal és l'única unitat de relleu de Catalunya que no pren l'alineació est-oest, ben al contrari, en el seu conjunt ho fa de nord a sud tot i que les seves serralades i cingleres sí que prenen l'orientació est-oest. A la imatge de dalt veiem el Puigsacalm (1.515) constituït per margues i gresos de l'Eocè (Cenozoic) que formen cingleres, sobretot al vessant sud.


Els cingles d'Aiats (1.307 m) i de Cabrera (1.308), tenen les mateixes característiques litològiques que el Puigsacalm. A la imatge vessant sud d'Aiats.


Les anteriors cingleres formen la regió del Collsacabra, altiplà constituït per les anteriors margues i gresos, però també amb conglomerats, i que en el seu extrem sud es precipiten en fortes cingleres on dominen les roques calcàries i els gresos. A la imatge veiem els cingles de Casadevall i del Far (al fons) vistos des del pla del Boixer.


Els cingles de Tavertet formen sota seu la vall de Sau, actualment coberta pel pantà.


El camí que puja des de la presa del pantà de Sau fins al poble de Tavertet (GR 2) esdevé un itinerari geològic formidable en el que podem apreciar molt bé les zones de contacte entre les calcàries grisenques i els gresos vermells. Les imatge de damunt i la de sota són fetes des d'aquest camí.



A ponent de l'altiplà on hi ha Tavertet es forma l'impressionant Sot de Balà. A la imatge de dalt d'aquest feréstec indret podem veure el salt de Tirabous i el Morro de l'Abella.


A la part nord de la Transversal, a cavall del Pirineu, hi ha important Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa formada per colades basàltiques i molt ben conservada amb vistosos cons volcànics com el de Santa Margarida i del Croscat, entre d'altres. A la imatge el poble de Castellfollit de la Roca, format damunt de columnes basàltiques.


Volcans del Croscat (esquerra) i de Santa Margarida (dreta) des del castell de Colltort.


Acostant-nos al volcà Croscat (787), cobert amb bona part per un espès alzinar.



























El vessant nord del Croscat permet veure les diverses capes de materials piroclàstics que han quedat exposades després del període de 25 anys en què va existir una explotació de greda fins que va passar a formar part del Parc Natural de la Zona Volcànica d'Olot.


























Els anomenats Bufadors de Beví és una peculiar formació geològica digne de visitar situada prop de Santa Maria de Besora (Osona) (UTM 436849,4665414). Es tracta d'una formació de gresos i margues de l'Eocè, que en la seva base tenen una sèrie d'esquerdes que ocasionen un curiós fenomen de corrents d'aire quan hi ha una diferència de temperatura ambiental acusada entre l'interior i l'exterior.

















Un dels forats o "bufadors" 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada