L'exposició que l'Institut Geològic i Cartogràfic de Catalunya ha fet sobre "Paisatges geològics" m'ha decidit a crear aquest blog amb fotografies meves fetes durant les diverses excursions que he fet pel nostre territori.

Prepirineu: entre les Nogueres


La serra de Sant Gervàs (1.890) delimita el Pirineu lleidatà amb el seu Prepirineu, tractant-se d'una gran falla amb materials calcaris del Cretaci (Mesozoic) alineada de ponent a llevant i de gran vistositat. A migjorn, al peu de la serra, forma la comarca natural de la Terreta, on hi ha el Casal dels Voltors, afavorit per la proliferació d'aquestes aus que tenen magnífics hàbitats a les parets del cingle.


Delimitant pel nord la Conca de Tremp hi trobem noves serralades disposades de ponent a llevant com la de la serra de Carreu (1.687) de la imatge de dalt, constituïda bàsicament per calcàries i margues del Cretaci (Mesozoic). De fet, és un contrafort de la serra de Boumort (2.077), situada més a llevant.


Els estrats sedimentaris, molt plegats, abunden en aquesta zona de contacte com els de la imatge que hi ha a Orcau amb gresos, margues i calcàries del Cretaci.


A la banda sud de la Conca de Tremp, les dues Nogueres s'obren pas a través de la serra del Montsec, foradant-la el curs de la Noguera Ribagorçana en el congost de Mont-rebei (imatge de damunt) i el de la Noguera Pallaresa en el de congost de Terradets (imatge de sota). En els dos casos es formen unes formidables parets rocalloses de calcàries, margues i gresos del Cretaci, que permeten bones vies d'escalada.































En els vessants de migjorn dels Montsecs es formen faixes de terreny que han permès cultius i establiments de masies o petits nuclis com el de l'enrunat poblet de Rúbies, a la imatge sota la Portella Blanca del Montsec de Rúbies (1.668)


La Pedrera de Meià és un dels indrets més importants del país en relació als fòssils que s'hi han trobat. El jaciment està format per dolomies massives del període Juràssic.


La zona més alta del Montsec d'Ares (Sant Alís, 1.675 m) vista des del pla de Gabrieló.


La gran alineació del Montsec d'Ares vista des del port d'Àger. A la plana es veu la vila d'Àger.

















Als entorns de la vila d'Àger, hi ha gresos lítics amb glauconita, corresponents a la formació de Gresos de la Baronia. A la Règola vaig fotografiar-los arran del riu Fred de Pui.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada